Vägen som leder rakt in i journalisternas hjärtan

Postad den 5 Dec, 2011 | Inga kommentarer »
NYHETSBREV 29/11:DE ÄR minst 18 000 och deras mål är att på olika sätt berätta om verkligheten. Deras medel är landets 600 tidningar och tidskrifter och tusentals radio- och tv-program.   Varje vecka hundratals spaltmil, tusentals etertimmar, miljoner läsare, lyssnare och tittare. ”De” är journalisterna, och de regerar över alltihop.

   Någonstans borde de väl kunna hitta lite utrymme för dig och ditt företag?

   Ja, det är klart att de kan.

   Men – det hänger på dig.

 

DU BEHÖVER se till att du har något att erbjuda journalisterna, något som de bara måste säga ja till. Du behöver erbjuda en liten del av din verklighet, förpackad på ett sätt som journalister förstår sig på och gillar.

Så hur vet man då vad journalister gillar? Hur tänker de?

Jag brukar ibland säga att journalister hatar ”sälj”, men det stämmer inte riktigt. För på sätt och vis tänker de exakt som en företagare.

Företagare säljer varor till kunder. Journalister säljer också varor till kunder, även om de inte skulle uttrycka sig så.

Journalisternas varor är artiklar, bilder, reportage, inslag.

De säljer tidningar och program.

Till kunderna – som är läsarna, lyssnarna, tittarna.

 

FÖR ATT tänka ut en vara som journalisterna vill erbjuda sina kunder, behöver du utgå från vad journalisternas kunder kan tänkas vilja ha.

Det är alltså inte journalisterna du ska tänka ut idéer för, utan de som ska läsa, lyssna och titta.

 

Kort och gott: Vägen till journalisternas hjärtan går via publiken. 

   Varje gång du kommer på en tänkbar idé, ställ dig frågan:

   Är publiken intresserad?

 

OCH NÄR du kommer på en bra idé, så se den som ett erbjudande till journalisterna. Ju bättre erbjudande, desto lättare att få ett ja. Det är precis som med kunder.

 
 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

 
 
Vi använder cookies för att din upplevelse av webbplatsen ska bli bättre. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du våra cookies. Läs mer | Stäng
Meny