Skriv bättre och lättare – här är journalistknepen

Postad den 20 mar, 2012 | Inga kommentarer »

Det är ju lite pinsamt.
   Att just när jag ska skriva om att skriva – så vet jag inte hur jag ska börja.

Men så där är det ju ibland. En viss sorts texter går lätt för de flesta – sms, korta mejl, statusuppdatering på Facebook.

Det är när det blir lite längre eller lite viktigare texter som det kan köra ihop sig. När hemsidan behöver fräschas upp, då börjar orden plötsligt konstra. Eller när du ska skriva en superperfekt säljande text om din senaste produkt, och meningarna bara blir längre och längre och krångligare och krångligare. Och när du ska skriva det där avgörande mejlet till en journalist – då kan det låsa sig fullständigt.

Känns det igen?

Men som med det mesta annat finns det bra knep att ta till.

 

 

Åsas sju snabba skriv-tips

Bild Åsa Källén-Lindh

Åsa Källén-Lindh, frilansande journalist.

 

Här bjuder frilansjournalisten Åsa Källén-Lindh på sju smarta tips för hur man kommer igång, hur man förbättrar en text – och hur man tränar upp sina skrivarmuskler. 

 

BÖRJAN

1. Tänk efter – vad vill du säga? Rensa bort alla oväsentligheter.

2. Börja inte från början. I stället för att hitta den perfekta starten, skriv ner det som kommer upp, och det som känns viktigt.

 

FORTSÄTTNINGEN

3. Skriv ner lösryckta ord och meningar som har med ämnet att göra. Det sätter igång associationer som hjälper dig i skrivandet.

 

FÖRBÄTTRA

4. Läs texten högt. Om du läser texten högt för dig själv så märker du lättare vad som fungerar och inte. När du är klar, låt också någon annan läsa igenom.

5. Bryt upp texten. Skriv delar av den i punktform, till exempel. En text blir lättare att ta till sig med lite luft.

 

TRÄNA

6. Skriv ofta. Ju oftare man skriver, desto lättare blir det.

7. Läs mycket om sånt som du är intresserad av. Bli uppmärksam på hur andra formulerar sig. På så sätt samlar du på dig en säck med hemligheter som dyker upp senare när du som bäst behöver dem…

 

  • Åsa Källén-Lindh läste till journalist vid Poppius journalistskola. Nu driver hon företaget Okapi media, som producerar text, bild och layout. Hon har tidigare jobbat som programledare i England, hon älskar att sjunga och är dessutom utbildad socionom. 

 

 

 
 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

 
 
Vi använder cookies för att din upplevelse av webbplatsen ska bli bättre. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du våra cookies. Läs mer | Stäng
Meny