Mediaträna dig själv inför intervjun – sju tips

Postad den 27 mar, 2012 | 1 kommentar »

Vad ska du svara när en journalist ringer och ber att få intervjua dig? 

JA, så klart. 

Och så här förbereder du dig på bästa sätt.

 

De flesta av oss blir väl hyfsat överraskade när det ringer och det är en journalist i andra änden. Särskilt när journalisten dessutom vill intervjua en.

En intervju är – nästan alltid – ett gyllene tillfälle att visa upp sig och sitt företag. Och om du förbereder dig på rätt sätt så grundar du för att mötet med journalisten ska ge både dig och journalisten bästa möjliga utdelning.

Här kommer fem tips om hur du medietränar dig själv. 

 

1. Ta kontaktuppgifter.

Det kanske låter självklart, men vänta bara. Nästa gång är det du som sitter där och tittar på luren med gapande mun. Och inser att du glömt både vad journalisten hette och vilken tidning hen jobbade för.

Men telefonnumret fick du förhoppningsvis i mobilen. Ring upp igen på direkten!

 

2. Fråga om frågorna.

För att du ska kunna förbereda dig behöver du svar på några frågor. De viktigaste är:

  • Vilka frågor har journalisten tänkt ställa till dig? 
  • Ska du bli fotograferad? Vid intervjutillfället eller en annan gång?
  • När ska intervjun publiceras?

Du kan be att få journalistens frågor mejlade till dig. Det är dock inte självklart att journalisten vill jobba på det viset, och då kan du i stället be att få en mer översiktlig beskrivning av vad intervjun ska handla om.

 

3. Vad är ditt budskap?

Sen kan du i lugn och ro fundera igenom vad du vill få fram i intervjun. Vad är ditt budskap? Kanske behöver du kolla upp någon siffra eller en faktauppgift, eller kanske läsa på lite om något speciellt. Har du några”one-liners” är en intervju rätt tillfälle att leverera dem.

 

4. Hur mycket tid?

När du träffar journalisten kan det vara bra att börja med att kolla hur mycket tid ni har för ert möte. Det vore ju synd om tiden tar slut innan du har fått säga det du vill.

 

5. Lyssna och samtala.

Lyssna på frågorna, tänk efter om du behöver. Se intervjun som ett samtal, där det är journalistens jobb att ställa de frågor som behövs för att det ska bli en bra artikel.

 

6. Fick du fram ditt budskap?

Ha med dig ditt budskap. Se till att du får fram det under intervjun – kanske till och med mer än en gång (om journalisten inte verkade nappa på det den första gången).

 

7. Bjud på dig själv.

Du ställer upp på att bli intervjuad av en anledning – och journalisten vill intervjua dig av en annan anledning. Se till att en win-win-situation uppstår genom att inte bara bjuda på dina kunskaper, utan också på dig själv som människa. Kanske kan du berätta om något misstag du har begått, eller något riktigt dråpligt. Ett skratt eller två är aldrig fel.

 

 
 

Ett svar till “Mediaträna dig själv inför intervjun – sju tips”

  1. Lilian Holm skriver:

    Briljanta tips!
    Tack för det Anna 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

 
 
Vi använder cookies för att din upplevelse av webbplatsen ska bli bättre. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du våra cookies. Läs mer | Stäng
Meny